Pidät Heviboxeja mahtavana palveluna mutta et keksi, mitä ruokaa niiden sisällöistä laittaisi? Ei hätää! Olemme keränneet tälle sivulle Jouluboxiin liittyviä reseptivinkkejä.

Klikkaa tästä suoraan halutamaasi reseptiin:
> Klassinen porkkanalaatikko
> Paahdetut uunijuurekset
> Inkiväärivaahto
> Hedelmäsalaatti
> Rosolli
> Inkiväärijuoma

Klassinen porkkanalaatikko

Porkkanalaatikko lienee mm. yksi tunnetuimmista jouluruoista ja sille löytyykin yhtä paljon reseptejä kuin on eri tekijöitä. Hevitukku esittelee ohessa hyvin klassisen ja helpon porkkanalaatikko-reseptin, jolla et voi epäonnistua!

Ainekset

  • 1 kg porkkanoita
  • 2 dl puuroriisiä
  • 5 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • muskottipähkinää
  • 1 rkl siirappia

Valmistusohje

  1. Kuori ja paloittele porkkanat ja keitä ne kypsiksi vähässä vedessä (niin, että porkkanat jäävät kuitenkin veden pinnan alle).
  2. Keitä samaan aikaan toisessa kattilassa riisi kypsäksi kasvisliemikuutiolla tai -jauheella maustetussa vedessä.
  3. Soseuta keitetyt porkkanat keitinliemineen sauvasekoittimella, jonka jälkeen lisää soseen sekaan keitetyt riisit. Mausta seos suolalla, siirapilla ja muskottipähkinällä.
  4. Kaada seos öljyllä voideltuun, suht syvään uunivuokaan (seos kiehuu kypsyessään). Ripottele pinnalle korppujauhoja ja painele pintaan lusikalla syvennyksiä koristeiksi.
  5. Paista uunin alatasolla 150 asteessa n. 1,5 tuntia.

Paahdetut uunijuurekset

Uuniruokien klassikko! Uunijuurekset on helppoudellaan ja herkullisuudellaan arkikasvisruokien aatelia. Tarjoile esim. jogurttikastikkeen kanssa!

Ainekset

  • 4 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 lanttu
  • 2 punajuurta
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • hunajaa
  • rosmariinia
  • suolaa

Valmistusohje

  1. Kuori perunat, porkkanat, lanttu ja punajuuret sekä huuhtele ne. Laita kaikki kasvikset niin isoon kulhoon, että pystyt sekoittamaan niitä.
  2. Kaada oliiviöljy ja hunaja kasvisten päälle ja pyörittele kasviksia ronskisti niin, että öljyhunaja-seosta on kaikissa kasviksissa. Ripottele kasviksiin suolaa pyörittelyjen ohella.
  3. Levitä kasvikset uunipellille ja asettele kokonaiset rosmariininoksat ympäri peltiä (tai ripottele rosmariinit kasvisten päälle). Paahda uunissa 225°C:ssa n. 20 minuutin ajan. Kääntele kasviksia paahtamisen aikana.

Inkiväärivaahto

Tämä on monelle uusi tuttavuus: helppo jälkiruokien lisäke inkivääristä – inkiväärivaahto! Tarjoa esim. marjojen tai lettujen kanssa!

Ainekset

  • 2 dl kuohu- tai kookoskermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl raastettua, tuoretta inkivääriä

Valmistusohje

  1. Kuori ja raasta inkivääriä sen verran, että saat sitä kaksi teelusikallista.
  2. Vaahdota kerma ja sokeri.
  3. Nostele vaahdon joukkoon raastettu inkivääri ja sekoita varovasti.

Hedelmäsalaatti

Hedelmäsalaattiin on hyvä käyttää aina sen hetken tuoreita hedelmiä eikä kannata kangistua kaavoihin: vain mielikuvitus on rajana eikä ole hedelmää, joka ei tähän ruokaan sopisi. Tarjoile esim. inkiväärivaahdon kanssa!

Ainekset

  • 2 omenaa
  • 2 appelsiinia
  • 1 päärynä
  • 1 banaani
  • (sitruunamehun ja hunajan sekoitusta liemeksi)
  • (basilikaa, minttua ja/tai timjamia mausteiksi)
  • (raastettua suklaata, pähkinöitä koristeeksi)

Valmistusohje

  1. Kuori päärynät ja omenat, minkä jälkeen leikkaa ne lohkoiksi. Poista siemenet ja viipaloi lohkot noin puolen sormun paksuisiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kylmään veteen, jotta ne eivät tummuisi.
  2. Viipaloi banaani. Kuori appelsiinit ja poista appelsiineistä kalvot. Sekoita kaikki hedelmät keskenään.
  3. Syö raikas salaatti sellaisenaan tai
    1) Kostuta salaatti sitruuna- tai limemehun sekä hunajan sekoituksella. Voit käyttää liemenä myös esim. tuorepuristettua appelsiinimehua.
    2) Raasta salaatin pinnalle tummaa suklaata ja/tai pähkinöitä.
  4. Voilá!

Rosolli

Rosolli on jouluinen salaatti, jonka voi tarjota sillin kanssa tai ilman (silli kun ei ole ihan kaikkien makuun). Rosollin päälle voi tarjoilla perinteistä tai punajuurella maustettua vaaleanpunaista kermavaahtoa.

Ainekset

  • 4 perunaa
  • 4 porkkanaa
  • 3-4 punajuurta
  • 1 maustekurkku
  • 1 omena
  • 1 sipuli
  • (1 sillifilee-pala)
  • suolaa, valkopippuria

Valmistusohje

  1. Keitä perunat, porkkanat ja punajuuret kuorineen kypsiksi, jäähdytä ne ja kuori.
  2. Leikkaa kaikki ainekset sipulia lukuunottamata (halutessasi myös silli) pieniksi, tasakokoisiksi kuutioiksi ja laita ne kulhoon.
  3. Leikkaa sipuli hienoksi ja lisää muiden ainesten joukkoon. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla, sekoita rosollia hieman ja laita se kylmään odottamaan tarjoilua.

Inkiväärijuoma

Flunssan ja lentsun paras ehkäisy on kuuma inkiväärijuoma! Inkivääri tekee hyvää myös iholle että hiuksille, joten nyt kannattaa ottaa tämä maailman helpoin resepti haltuun.

Ainekset

  • Vesi
  • Inkivääri
  • (Halutessasi muita mausteita, esim. sitruuna ja hunaja)

Valmistusohje

  1. Kuori peukalonpään kokoinen pala inkivääriä ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi.
  2. Keitä vettä, kaada kiehuva vesi lasiin ja upota inkivääriviipaleet lasiin.
  3. Anna hautua hetken aikaa, lisää halutessasi muut mausteet ja nauti!