Pidät Heviboxeja mahtavana palveluna mutta et keksi, mitä ruokaa niiden sisällöistä laittaisi? Ei hätää! Olemme keränneet tälle sivulle Kasvispöräys-heviboxiin liittyviä reseptivinkkejä.

Klikkaa tästä suoraan halutamaasi reseptiin:
> Kukkakaaligratiini
> Klassinen porkkanalaatikko
> Aito kanakeitto
> Höyrytetty parsa
> Kaalipatee

Kukkakaaligratiini

Uunissa gratinoitu kukkakaali on kasvisruokien klassikko! Kukkakaaligratiini sopii pääruoan lisukkeeksi ja sen voi nauttia myös sellaisenaan.

Ainekset

  • 1 iso kukkakaali
  • 1 pieni sipuli
  • Öljyä
  • 1 dl maitoa
  • 200 g cheddar-juustoa
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • muskottia
  • mustapippuria

Valmistusohje

  1. Pese ja paloittele kukkakaali pienempiin paloihin. Keitä sitä kevyesti suolalla tai  liemikuutiolla maustetussa vedessä n. 5-7 minuuttia. Ota keitinvettä talteen n. 1 dl ja laita uuni lämpenemään valmiiksi 200 asteeseen.
  2. Paista pilkottua sipulia rypsiöljyssä n. viiden minuutin ajan. Lisää vehnäjauho sekoittaen seosta koko ajan. Lisää maito ja keitinvesi jatkaen sekoittamista koko ajan, kiehauta kastiketta ja jatka sekoittamista, kunnes kastike on tasainen. Nosta kattila liedeltä.
  3. Lisää joukkoon puolet juustosta ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Mausta muskotilla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  4. Aseta kukkakaalit öljyttyyn vuokaan ja kaada kastike kukkakaalien päälle. Ripottele loput juustosta kukkakaalien päälle.
  5. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 25 min. tai kunnes pinta on saanut ruskeaa pintaan.

Klassinen porkkanalaatikko

Porkkanalaatikko lienee mm. yksi tunnetuimmista jouluruoista ja sille löytyykin yhtä paljon reseptejä kuin on eri tekijöitä. Hevitukku esittelee ohessa hyvin klassisen ja helpon porkkanalaatikko-reseptin, jolla et voi epäonnistua!

Ainekset

  • 1 kg porkkanoita
  • 2 dl puuroriisiä
  • 5 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • muskottipähkinää
  • 1 rkl siirappia

Valmistusohje

  1. Kuori ja paloittele porkkanat ja keitä ne kypsiksi vähässä vedessä (niin, että porkkanat jäävät kuitenkin veden pinnan alle).
  2. Keitä samaan aikaan toisessa kattilassa riisi kypsäksi kasvisliemikuutiolla tai -jauheella maustetussa vedessä.
  3. Soseuta keitetyt porkkanat keitinliemineen sauvasekoittimella, jonka jälkeen lisää soseen sekaan keitetyt riisit. Mausta seos suolalla, siirapilla ja muskottipähkinällä.
  4. Kaada seos öljyllä voideltuun, suht syvään uunivuokaan (seos kiehuu kypsyessään). Ripottele pinnalle korppujauhoja ja painele pintaan lusikalla syvennyksiä koristeiksi.
  5. Paista uunin alatasolla 150 asteessa n. 1,5 tuntia.

Aito kanakeitto

Kanakeitto on toipumis- ja talviruokien klassikko! Hevitukun ohjeella teet oikeaoppisen, kotonatehdyn kanakeiton kokonaisesta kanasta.

Ainekset

  • 2 sipulia
  • 2 porkkanaa
  • 2 paprikaa
  • 1 kesäkurpitsa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • Suola ja pippuri
  • 1 kana- tai kasvisliemikuutio

Valmistusohje

  1. Laita kokonaiset kasvikset kokonaisen kanan kanssa kattilaan.
  2. Täytä kattila vedellä niin, että ainekset peittyvät ja keitä miedolla lämmöllä, ilman katta  ja välillä sekoittaen, kunnes kananliha alkaa irrota sen luista. Poista keitinvedestä vaahtoa säännöllisesti.
  3. Säästä keitinliemi kaatamalla se talteen. Pilko kasvikset ja valkosipulien kynnet haluamasi kokoisiksi paloiksi. Poimi kokonaisesta kanasta irtoavat lihapalat talteen keittoa varten ja halutessasi pieni niitä sopivamman kokoisiksi.
  4. Mausta keitinliemi suolalla ja pippurilla sekä halutessasi kana- tai kasvisliemikuutiolla. Lämmitä lientä, kunnes liemikuutio on sulanut täysin ja lisää kaikki ainekset takaisin kattilaan.
  5. Hämmennä keittoa hetken aikaa ja sitten eiku syömään!

Höyrytetty parsa

Vitamiinipommina tunnettu parsa on parhaimmillaan ja lempeimmillään juurikin höyrytettynä. Höyrytettynä parsan kypsyminen on tasaisempaa ja parsasta tulee maukkaampaa. Parsan voi nauttia sellaisenaan tai lisukkeena esim. lohen kanssa.

Ainekset

  • Suola
  • Yrttiöljy (tai esim. voisula)

Valmistusohje

  1. Huuhtele parsa ja paloittele se.
  2. Kiehauta vesi kattilassa ja laita parsapalat siivilään kiehuvan veden päälle (tai käytä höyrykattilaa sellaisen löytyessä keittiöstä).
  3. Höyrytä parsoja, kunnes ne ovat puolikypsiä.
  4. Mausta suolalla ja/tai yrttiöljyllä.

Kaalipatee

Pateet ovat klassisia jouluruokia; Hevitukun kaalipateella hurmaat paatuneimmankin kasvissyöjän!

Ainekset

  • 600 g kukkakaalin kukintoja
  • 600 g parsakaalin kukintoja
  • 4 kananmunaa
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 100 g ranskankermaa
  •  valkoviinietikkaa
  • dijon-sinappia
  • kasvisliemikuutio
  • suolaa
  • öljyä

Valmistusohje

  1. Huuhtele kaalit ja irroita niiden kukinnot. Keitä kukinnot puolikypsiksi ilman kantta, kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Keittämisen jälkeen nosta parsakaalin kukinnot suoraan jääkylmään veteen. Kukkakaalin kukinnot voit jäähdyttää esim. talouspaperin päällä.
  2. Valitse molempien kaalien kukinnoista n. 1/3 parhaimman näköisiä ja säästä ne kokonaisina myöhempää tarkoitusta varten.
  3. Soseuta sauvasekoittimella loput kukkakaalit, 2 keltuaista, 2 kananmunaa ja puolet ranskankermasta. Sujauta joukkoon pieni määrä valkoviinietikkaa, suolaa ja pieni lusikallinen dijon-sinappia. Toista sama käsittely parsakaaleille.
  4. Voitele öljyllä pitkä vuoka ja levitä sen pohjalle ensin kukkakaalin kokonaiset kukinnot, jonka päälle parsakaalisose. Tämän jälkeen lisää soseen päälle parsakaalin kokonaiset kukinnot, jonka päälle kukkakaalisose.
  5. Peitä vuoka kannella ja kypsennä seos 175-asteisessa vesihauteessa noin tunnin ajan.
  6. Jäähdytä huoneenlämmössä hieman ja kumoa patee tarjottavaksi suoraan. Voit myös jäähdyttää pateen kylmäksi ja tarjota sen viipaleina.